Ozonowanie

Ozonowanie czyli dezynfekcja przy pomocy ozonu stosowana jest przy:

 

likwidacji alergenów
likwidacji roztoczy kurzu domowego
usuwanie niepożądanych zapachów w pomieszczeniach
dezynfekcji bakteriobójczej po zmarłych
dezynfekcji bakteriobójczej po powodziach bądź zalaniach

Ozonowanie stosuje się też do dezynfekcji obiektów związanych z produkcją spożywczą:
zakładów mleczarskich
browarów
w przemyśle rybnym
w przemyśle mięsnym
w przemyśle farmaceutycznym
oraz przy dezynfekcji:
dokumentów w archiwach
w bibliotekach
w sądach, przy odgrzybianiu starodruków, książek, akt,
dezynfekcji w branży medycznej:
sal chorych
urządzeń i sprzętu medycznego
karetek pogotowia
ŚŒrodków transportu – pojazdów i samochodów przewożących żywnośœć, ludzi, produkty medyczne i leki, wagony kolejowe, samoloty itp
Oznonowanie jest przyjazne dla alegrików. Zabiegi ozonowania usuwają wszelkie alergeny, niszczą roztocza, grzyby, pleœśń dzięki czemu alergicy mogą bezpiecznie korzystać z tej formy dezynsekcji.

 

Ozon œświetnie sprawdza się przy dezynfekcji: klimatyzacji samochodowych oraz pomieszczeń klimatyzowanych np. biura, sale konferencyjne,siłownie,obiekty sportowe itp, przy likwidacji zagrzybienia œścian w palarniach, saunach oraz przy produktach spożywczych – ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa – w celu wydłużenia œświeżoœci oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów.
Działania te zdecydowanie wydłużają okres przydatnośœci do spożycia produktów oraz zapewniają czystośœć mikrobiologiczną.

 

Działanie bakteriobójcze ozonu jest około 3000 razy szybsze i 50 razy skuteczniejsze niż działanie chloru.
W wysokich przemysłowych stężeniach ozon potrafi być bardzo toksyczny. Ozon występuje w naturze, jego specyficzny zapach można wyczuć tuż po burzy, powietrze ma wtedy miły œświeży zapach.
Usługa ozonowania jest wykonywana za pomocą specjalistycznych generatorów ozonu. Ozonowanie wykorzystywane jest w wielu dziedzinach życia i gospodarki jako silny utleniacz.