Ozonowanie
Ozonowanie czyli dezynfekcja przy pomocy ozonu stosowana jest przy:
–likwidacji alergenów
–likwidacji roztoczy kurzu domowego
–usuwanie niepożądanych zapachów w pomieszczeniach
–dezynfekcji bakteriobójczej po zmarłych
–dezynfekcji bakteriobójczej po powodziach bądź zalaniach
Ozonowanie stosuje się też do dezynfekcji obiektów związanych z produkcją spożywczą:
– zakładów mleczarskich
– browarów
– w przemyśle rybnym
– w przemyśle mięsnym
– w przemyśle farmaceutycznym
oraz przy dezynfekcji:
– dokumentów w archiwach
–w bibliotekach
–w sądach, przy odgrzybianiu starodruków, książek, akt,
dezynfekcji w branży medycznej:
– sal chorych
–urządzeń i sprzętu medycznego
–karetek pogotowia
Środków transportu – pojazdów i samochodów przewożących żywność, ludzi, produkty medyczne i leki, wagony kolejowe, samoloty itp
Oznonowanie jest przyjazne dla alegrików. Zabiegi ozonowania usuwają wszelkie alergeny, niszczą roztocza, grzyby, pleśń dzięki czemu alergicy mogą bezpiecznie korzystać z tej formy dezynsekcji.
Ozon świetnie sprawdza się przy dezynfekcji: klimatyzacji samochodowych oraz pomieszczeń klimatyzowanych np. biura, sale konferencyjne,siłownie,obiekty sportowe itp, przy likwidacji zagrzybienia ścian w palarniach, saunach oraz przy produktach spożywczych – ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa – w celu wydłużenia świeżoci oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów.
Działania te zdecydowanie wydłużają okres przydatności do spożycia produktów oraz zapewniają czystość mikrobiologiczną.
Działanie bakteriobójcze ozonu jest około 3000 razy szybsze i 50 razy skuteczniejsze niż działanie chloru.
W wysokich przemysłowych stężeniach ozon potrafi być bardzo toksyczny. Ozon występuje w naturze, jego specyficzny zapach można wyczuć tuż po burzy, powietrze ma wtedy miły świeży zapach.
Usługa ozonowania jest wykonywana za pomocą specjalistycznych generatorów ozonu. Ozonowanie wykorzystywane jest w wielu dziedzinach życia i gospodarki jako silny utleniacz.